Translate

söndag 13 augusti 2017

V 32 2017

Första arbetsveckan efter semestern är snart klar. I min planering för de 2 åren är jag inne på kvartal 3 av 8. I kvartal 3 står det i min planering att jag ska ha glidit över på "Jämförelse". Det innebär kort sammanfattat ett detektivarbete för att ta reda på hur andra kommuner gjort runt de 11 utmaningar vi identifierat, inklusive slutsatser kring hur vi bör agera.

En sak jag inte riktigt hunnit med ordentligt (systematiskt) under kvartal 2 är att hitta och lyfta goda exempel externt utifrån nulägesanalysens alla 11 angivna utmaningar. Stort fokus lades på att processa nulägesanalysen och att processansvariga utsågs. Vilket är bra! En lärdom dock är att i en så liten kommun som Dals-Ed, som ändock trots sin litenhet ska driva alla processer som de större kommunerna, självfallet har en slags personell resursbrist (både i antal och ibland i kompetens). Många personer är mångsysslare och en del processer hinns inte med, på grund av litenheten. I processandet av nulägesanalysen konstaterades i vart fall av de som var med att ingen av de 11 utmaningarna var oviktiga, alla 11 hamnade antingen på en 3:a eller 4:a (skala 1-4) avseende bedömd angelägenhetsgrad för organisationen.

Så kvartal 3 blir kanske en blandning av planen för kvartal 2 och 3. Att hitta och lyfta goda exempel internt och externt, att jämföra dem mot nulägesanalysens 11 utmaningar och att dra slutsatser vart vi bör gå. Kvartal 4 är avsatt för att hjälpa enheterna att sätta upp konkreta mål utifrån slutsatserna i kvartal 3. Förhoppningsvis har vi då exempelvis ett beslut på vart vi ska gå i utmaningen kring att vi har en icke användarvänlig digital basplattform idag. Vet vi kvartal 4 vart vi är på väg mot i den utmaningen är det plötsligt enkelt att sätta upp planer för enheterna om hur just de kan jobba mer effektivt. Då kan man lyfta upp de viktiga processerna som nämns i intervjuunderlaget för nulägesanalysen och faktiskt jobba med att göra dem än bättre!
Nulägesanalysen kommer fortsätta vara en tongivande utgångspunkt under min tid i Dals-Ed.

Det är dock lätt att bara hamna i en situation där mina egna processansvar utifrån de 11 utmaningarna (har 3 av dem) äter upp all tid, det vill säga att lite tappa bort den övergripande planen för varför jag anställdes. Istället för att göra det jag skriver i stycke 2 och 3 ovan. Men om det händer så är det så. En plan är bara en plan, den kan förändras när som helst. Vad är vad i vilket sammanhang kan man också fråga sig ibland. Allt hänger ju ihop. I annonsen stod det så här om uppdraget: "I rollen som digitaliseringsstrateg lotsar och stödjer du organisationen på digitaliseringsresan, utifrån våra lokala förutsättningar och med ökad kundnytta som mål."

"...utifrån våra lokala förutsättningar och med ökad kundnytta som mål"








Just nu är mycket fokus på 2 av oss beställda rapporter som kommer vara klara under perioden v. 32/33. De ska analyseras och reflekteras kring, de blir mest troligt del av ett stort underlag för ett ärende eller två till politikerna under sensommaren. I och med att de båda 2 utmanar befintlig digital infrastruktur så är de ett hot för vissa och en möjlighet för andra. En av dem jämför olika digitala basystem för användaren och en jämför olika scenarior för IT-enhetsstrukturen i Färgelanda och Dals-Ed. Ska bli spännande att läsa båda 2!

"...de utmanar befintlig digital infrastruktur..."





31:e augusti kommer Sven-Martin Åkerman till oss igen och träffar deltagare i Ledarforum. Han tar oss vidare på resan mot ett mer pragmatiskt inriktat kvalitetsarbete, bort från olästa pappersprodukter. Också väldigt spännande!

"...ett mer pragmatiskt inriktat kvalitetsarbete"





______________________________________________


För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost





Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar