Translate

torsdag 26 oktober 2017

V 43 2017

I veckan har jag varit hos Värmdö kommun (i måndags) och följt upp vårt samarbete (erfarenhetsutbyte) med dem. På grund av det har jag valt att från den här veckan ändra på min "konstant" den stående fotnoten. Ni får kolla och fundera själva. Det handlar lite om att det är bra för en organisation att främja nyfikenhet men inte att tillåta för stor grad av naivitet (ja, jag uttrycker mig medvetet lite snällt).

Samarbetet handlar om att på ett ärligt sätt över tid dra nytta av varandras erfarenheter utifrån ett gemensamt mål att gå mot en modern eFörvaltning. Värmdö kommuns resa mot en sundare IT-arkitektur med kundfokus finns med i den delade mappen man bland annat hittar under QR-koden.

"...kolla och fundera själva"




2016 försvann benämningen IT-enhet på Värmdö till förmån för benämningen "Avdelningen för digitalisering". Det är bra kultur.
De låter numera digitala generalister (som mig själv) vara IKT-strateger på förvaltningsnivå med en grundplacering på en förvaltning men med ett horisontellt uppdrag. Det är bra struktur.

  • De har en "Digital agenda 2020". 
  • Vi har en "Modern eFörvaltning 2021". 
  • "Same - same, but different". Tillräckligt lika och tillräckligt olika för att vara perfekta att benchmarka oss mot varandra i det här över tid pågående erfarenhetsutbytet.


"Tillräckligt lika och tillräckligt olika..."







Sedan har jag tisdag + onsdag haft fokus på skolans del i den moderna eFörvaltningen, det genom att vara moderator och föredragshållare i Stockholm med Teknologisk Institut, på konferensen



Här är ett så kallat samlat ögonblick från Twitter (x antal tweets man tycker hör ihop och som presenteras som ett bildspel, offentligt delbar länk). Några av föredragshållarna som var där:
  • Chefen för IIS, Kristina Alexandersson.
  • F d rektor för den berömda Glömsta-skolan i Huddinge, Peter Bragner.
  • Den otroligt fokuserade rektorn Peyman Vahedi från Ådala-skolan.




Nästan 600 har anmält sig till kommunfesten v. 45! Den här gången via ett digitalt formulär. Snacka om att underlätta administrationen. Många timmar har sparats på det här. Även om inte alla har tillgång till en egen epost (alla uppmanades att lämna jobbepost- eller privat epostadress, men ca 5% har lämnat en grupp-epostadress eller sin chefs epostadress...) så går det att trolla till bra informationsinhämtning och bra kommunikation.

"Många timmar har sparats på det här"






Fredagen kommer att läggas delvis (stor del) på att få in kostnadskalkys-arbetet (se förra veckans inlägg) i en skrivelse inför kommunstyrelsens arbetsutskott 171115.

______________________________________________


För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Vad är då bra struktur?

1 kommentar:

  1. Bra Anders! Vi tar upp frågan om omformulering av målet på måndag. Det är rätt läge nu. För mig är det viktigt att vårt invånarfokus är tydligt - både som servicemottagare och skattebetalare.
    God helg!

    SvaraRadera