Translate

lördag 19 januari 2019

V 52 2018 - V 3 2019

Åter efter en lite längre ledighet, nytt år - nya möjligheter


  • Det känns skönt att själva idéen med att byta vårt digitala kontorstöd inte känns så stor längre ute i verksamheterna. Självfallet finns det kvar oro från vissa av olika skäl. Men nu rullar det på på ett väldigt operativt plan. Istället ligger fokuset på att få tillsatt de nya tjänsterna som behövs i vårt vidare förändringsarbete i kommunen. Här kan du se de som är aktuella just nu. Den senaste lokalt producerade rekryteringsfilmen (den här gången för Socialförvaltningen) kan ses här:






  • eSam* ser risker (läs mer här) i allt fler kommuner som väljer bland de enda två vettiga alternativen för digitalt kontorsstöd (sett ur kostnads- och funktions-perspektiv) Microsoft O365 och Google Suite. 
De har 24 medlemmar idag där SKL är närmast oss. Låt oss komma ihåg att Sverige har ca 365 myndigheter. De 24 medlemmarna är dock riktiga tungviktare.
De skriver mycket klokt i sin rekommendation från 12/11-18:
"Tills vidare rekommenderar vi våra medlemmar som planerar att lägga information i en molntjänst att mot bakgrund av vår rättsliga bedömning noggrant analysera vilken typ av information det rör sig om och göra nödvändiga risk- och konsekvensanalyser, säger Gunnar Wennerholm som leder eSams expertgrupp för säkerhet".

Det känns därför skönt att vi gallrar/rensar känslig information från våra befintliga system just nu.
En risk- och sårbarhetsanalys (inklusive vidtagna tekniska och organisatoriska åtgärder i enlighet med ISO 27001) kommer också vara klar innan Go Live-datumet 25/3.

(*OBS! Det är ingen statlig myndighet. eSam är ett medlemsdrivet program för samverkan mellan 23 myndigheter och SKL. Samarbetet syftar till att underlätta och påskynda digitaliseringen av det offentliga Sverige)






  • Nu snart börjar en första utbildningssatsning riktat mot alla användare. 
På 119 st 30-minuterspass mellan 28/1-28/3 kommer jag och Danne från Online Partner att lotsa igenom alla användare från kommunchef och neråt kring det basala i att logga in, lära sig navigera till/från Drive och GMail, prenumerera på rätt nyhetsbrev och veta supportvägarna. Har man ingen dator själv finns det på plats. Har man i jobbet personlig dator och/eller smartphone/surfplatta så tar man med det. Vi är två utbildare tar oss an sex personer i taget, d v s det blir en väldigt individinriktade pass.

Senare kommer fler utbildningar. Hur ledningsgrupperna ska jobba smart internt och med sina medarbetare. Hur ekonomienheten ska lära sig fördelarna med Google Kalkylark. M m.

Just nu gäller det att fånga alla i nätet, d v s få alla att ha loggat in och synkroniserat sin webbläsare mot Chrome på en dator.





_____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar