Translate

fredag 22 oktober 2021

V 42 2021

 Projektsamordning 


Den här veckan har det tagits stora kliv framåt i vår kollektiva samordningskompetens vad avser projekt sinsemellan internt i kommunen. Det är självfallet väldigt stimulerande.

Men oj vad svårt det är att göra bra upphandlingar. Likväl svårt att teckna bra avtal efter upphandling och att följa upp kvalité. Att man vet vad man vill ha är en bra start, men långt ifrån tillräckligt. Man måste ha omvärldsbevakat för att veta om det man vill ha finns. Man måste ha skrivit kraven rätt och kopplat på en bra utvärderingsmodell. Man måste syna leverantörens svar i sömmarna och byggt in tekniker i upphandlingen för att kunna få göra det. Med mera.

Det är jobbigt när man kommer på för sent att man omvärldsbevakat otillräckligt och att leverantören inte talat sanning i sina beskrivningar av sin produkt.




Nåväl, jag går vidare. Ett axplock från veckan:

  • Som digitaliseringsstrateg med uppdrag att leda processutveckling med fokus på digitalisering går arbetet med att förankra den kommunövergripande projektmodellen framåt. Den vilar på det agila manifestet och Cynefin-ramverket. Mycket spännande. Ser fram emot att få utbilda det första gänget blivande projektägare/projektledare.  Vidare har jag satt samman ett förutbildningskoncept via Google Forms för de månadslånga förvaltningsvisa analysprocesserna med start i november. Fokuset för analysprocesserna i sin helhet är att tydliggöra deras digitaliseringsbehov för att i slutänden få igång vår kommande kommunala färdplan för digitalisering. Varje workshop (3 st à 90 minuter) för respektive förvaltning föregås alltså av ett Google Formulär som tar ca 15 minuter att gå igenom. 

  • Som informationssäkerhetssamordnare kunde jag i veckan hjälpa socialförvaltningen till ett PUB-avtal med Tieto. Det visade sig vara en leverantör som förstått sin roll och accepterat att det är SKR:s mall version 1.2.1 som gäller. All heder åt dig Jörgen H Larsson för snabbt och gott samarbete.

  • Som projektledare för IT-design 1.0-3.0 (2.1 i drift och 2.2 som nästa leverans) har jag bidragit till att gemensamt i teamet förstå mjukvaran eCompanions organisationsträd-struktur, vilket är en grundbult för att kunna lägga om vår synk från att hämta från systemet HR+ till att hämta från systemet eCompanion.

  • Som kommunens implementeringsansvarige för Framtidens Vårdinformationsmiljö (FVM) med särskilt extra uppdrag i Program FVM:s AG (arbetsgrupp) kontinuitetshantering (som ensam kommunrepresentant) har jag bidragit till att förbereda nästa veckas workshop hos VGR kring den nödlösning som ska finnas i systemet. Hjälp vad ledsen/uppgiven jag blev idag när jag fick reda på att nödlösningen bara är ett bör-krav i upphandlingen. Ganska svårt att påverka leverantörens lösning, alltså.




För övrigt är det så att god så väl som dålig kultur äter strategi till frukost



Dålig struktur urholkar god kultur och förstärker dålig kultur.

Hur odlar vi rätt sorts kultur som bidrar till god struktur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar