Translate

torsdag 20 juni 2019

V 25 2019

  • Vikten av snabbt synliggörande av storlek på projekt
  • Ynnestar i jobbet just nu  
  • Var tillit måste börja för att få fungerande team och arbetsledare


Nu har vi 24 färdigutbildade IT-hjälpare i kommunen från alla förvaltningar. De har lagom kunskap och en grym attityd vilket ger att summan av kardemumman blir HELT RÄTT KOMPETENS. Det är en ynnest att ständigt vilja lära sig saker och det är en riktigt stor ynnest att samtidigt få lära känna nya människor. Jag tror att vår approach till rollen IT-hjälpare kommer att göra att de som är/blir det kommer vara en viktig komponent i organisationen även om fem år.

"...och det är en riktigt stor ynnest att samtidigt få lära känna nya människor"







Fungerande team och duktiga arbetsledare över tid är det som kan lösa biffen avseende att få ner nettokostnadsutvecklingen i kommunen. Hur får man då till det? Nummer ett är nog att fokusera på just att utveckla team och arbetsledare till att bli fungerande. För att få reda på hur ens team och arbetsledare fungerar måste man analysera just det. Det för att veta var man kan lära ifrån och var det behövs insatser. Det kan vara svårt att definiera hur många team som finns, för det finns oftast många fler än man egentligen inser. Ett team är en grupp personer som samarbetar över en tidsperiod med ett uppdrag. Man kan inte förvänta sig att få genomslag i projekt om man inte har fungerande team och arbetsledare. Ett fungerande team kan hantera även om arbetsledare ger lite tokiga uppdrag. En duktig arbetsledare kan se till att sätta ihop team på rätt sätt. Vad ska man då titta efter och vid behov bygga upp? Nummer ett är att var och en individuellt har tillit till sig själv. Där måste man börja. Det finns inga genvägar. Ett team eller en arbetsledare kan aldrig fungera om inte den grundstenen finns. 

"Fungerande team och arbetsledare över tid är det som kan lösa biffen avseende att få ner nettokostnadsutvecklingen..."










Vi översvämmas av större projekt och är snällt sagt mindre bra på att tidigt synliggöra storleken på ett projekt. Tidigt synliggörande av omfattning på projektet för projektägarna är A och O. Det finns en bra modell inom projektledning för att snabbt lyckas med den visualiseringen, med målgruppen främst projektägarna. Men självfallet även för själva projektet när väl ramarna fastställts. Den kallas WBS (work based structure). "Work" innebär att man i verb-form definerar vad som faktiskt behöver göras. "Breakdown" innebär att man sorterar vad som behöver göras under rätt huvudnoder och har rätt ordning i noderna. Magin ligger i att hålla sig strikt till verb-formen, det gör det väldigt verkligt  och tydligt. WBS gör att man snabbt får en bild av omfattningen och det hjälper projektägarna att anpassa tidsram mot resurser och ofta även ambitionsnivån på hela projektet. När jag tittar tillbaka på min egen projektledning på både Orust och i Dals-Ed så inser jag att det är så jag jobbat/jobbar. Att visa omfattning för projektägarna och att sedan lyckas göra rätt saker på rätt sätt i rätt ordning.

"Vi översvämmas av större projekt..."


_____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar