Translate

fredag 28 juni 2019

V 26 2019

SIS-standarder i all sin enkelhet, sedan semester (uppehåll i bloggen v. 27 t o m 31)


Jag har en ambition att vi i vår kommun med stolthet kan säga senast 2022-12-31 att vi följer intentionerna i 3 internationella kvalitets-standarder. Stor skillnad mot att bli fullt ut certifierad, men ändock väldigt bra. En kommun behöver inte heller certifieringen så som ett företag. Företag kan förlora upphandlingar på att inte ha rätt certifieringar. 

I en kommun brukar man oftast [min erfarenhet] bara snudda vid standardserierna 9000 (kvalitetsledning), 14000 (miljö) och 18000 (arbetsmiljö) vid standardformuleringar i förfrågningsunderlag i upphandlingar. SIS är det svenska organ som samarbetar med alla internationella organ.

De tre jag menar (och som varit navet i den två-åriga yrkeshögskoleutbildning jag precis gått klart) är 27001 (Krav på ledningssystem för informationssäkerhet), 22301 (Krav på ledningssystem för kontinutitetshantering) och 19011 (Vägledning för revision av ledningssystem). 

Som exempel på hur enkelt och nyktert man kan kolla på en sådan standard kan vi ta 22301, den i min mening viktigaste. Jobbar man med den så blir man förberedd på hur man ska agera inom alla områden när det man inte vill ska hända händer. 

Om vi börjar med att på riktigt i vår kommunövergripande tillitsbaserade styrmodell, som visas till del i kvalitetsledningssystemet Stratys, kan få igenom en bestående kultur där allt vi gör ska göras i ljuset av "loopen" PDCA (Plan Do Check Act), då har vi kommit långt. För allt i 22301 genomsyras av att man bygger en kultur med PDCA. Översatt som vi vill ha det på svenska blir det enligt bilden. 





Vi är idag inte så bra på PLANERA, väldigt fokuserade på GÖRA, dåliga på att CHECKA AV och således även dåliga på att agera utifrån det vi checkat av och starta på nytt med PLANERA tills processen vi synar har tillräckligt hög kvalité. Det här gäller i alla processer, små som stora. Dags att spotta i nävarna, alltså!






Sammanfattning: Standarder (SS-ISO m m) är långa MEN de har alla en enkelhet i sig som man kan välja att se och använda, eller inte.



_____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar