Translate

lördag 17 augusti 2019

V 33 2019

Lexends teckensnitt i Google, Framtidens Vårdinformationsmiljö i VGR och vår egen IT-design 2.0

Det här är skrivet med teckensnittet Lexend (varianten Deca) ursprungligen i ett Google Dokument med svart bakgrund och vit text för att matcha min Blogger-malls layout. 
8 varianter av Lexends typsnitt finns nu tillgängliga i  Google Suites kärntjänster Dokument/Kalkylark/Presentationer. Varje variant har olika avstånd mellan bokstäverna och raderna.
Prova teckensnitten ni som tycker det är jobbigt att läsa långa texter. För det är syftet från Google. Om det är en pdf, bara öppna den med Google Dokument och lägg till teckensnitten. Det räcker att man  lägger till teckensnittet i ett av verktygen, sedan syns de i de andra.

Se förklarande GIF i det här blogginlägget.

Läs mer om Lexend här

“Prova teckensnitten ni som tycker det är jobbigt att läsa långa texter”







FVM (Framtidens Vårdinformationsmiljö) inom VGR (Västra Götalandsregionen) är ett mycket större projekt än vad många hitintills insett. Med VGR som delvis samordnande förvaltningsorganisation, Västkom som svagt projektledande stöd för kommunerna, kommunalförbundets något ljumma roll, företaget Cerner med en oklar produkt, ett beslutskrav om “med eller inte” 26/11- 2019 och alla mindre kommuners små organisationer är det här en jätteutmaning, inte minst ekonomiskt. Det är, utöver oklarheten kring funktionalitet, jättesvårt att få en helhetsbild över den ungefärliga externa totala kostnaden det kommer innebära för oss som kommun. Den måste vi ju ha klart innan vi säger att vi är “med eller inte” senast 26/11- 2019. Utöver det tillkommer självfallet att få till ett internt arbete för att avveckla gammalt arv/förvalta och använda det nya.  Nu väntar vi på en nyttoanlays-mall som ska publiceras av projektledningsstödet från Västkom den 9/9- 2019 som sägs ta sitt sitt avstamp i tankar från Ekonomistyrningsverket. Jag håller tummarna och försöker bara vara en slags guide till lokföraren från VGR, för i slutändan vår kommuns skattebetalares del. Frågan är om vi överhuvudtaget egentligen har ett val. OBS! Själva idén med en samlande FVM är mycket god.


“Frågan är om vi överhuvudtaget egentligen har ett val”








Nu är det roliga tider i vår IT-design 2.0. De 3 testmiljöerna för navkatalogtjänsten DEIM (Dals-Eds IntegrationsMotor), Microsoft AD (Active Directory) och Google Suite är i full gång och v. 35 planerar vi att gå i skarp drift. Testmiljön i DEIM föds med skarp data från vårt lönesystem som därifrån föds ut i de 2 andra testmiljöerna. IT-design 2.0 för med sig så mycket gott från v. 35. Som att i navkatalogtjänstens webbgränssnitt CDA (Cybercom Directory Administration) själva kunna ha enkel bevakning på personer vars anställningsavtal löper ut inom 2 veckor.  Som att när anställningsavtalet löper ut så inaktiveras man automatiskt i både Microsoft AD och Google Suite. Som att alla anställda som finns i DEIM även har ett nationellt unikt HSA-ID. Som att navtalogtjänstens API:er är väldigt tillåtande både in/ut. M m, m m… Och projektets budgetföljsamhet ser bra ut.


“IT-design 2.0 för med sig så mycket gott från v. 35”


____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar