Translate

fredag 31 januari 2020

V 5 2020

Det är svårt att välja rätt. Vad är rätt?

Då vi inte har en nationell IAM för lärare och elever så är det verkligen säljarens marknad när det gäller digitala läromedel. Jag vet, det gäller andra områden också. Men nu är det digitala läromedel som är i fokus hos oss. 

I och med att jag varit rektor, älskar lärande och till och med egentligen vill bli lärare så är det lätt att grotta ner sig extra engagerat när en kommun (vår) äntligen har gjort det taktiska valet att börja resan på allvar mot att få bort det tryckta läromedlet. Med "börja" menas åk 4-9 (Hagaskolan). Det pågår förstås enskilda ansträngningar i förskola, F-3, vux, SFI och gymnasiet också utöver det här.

Alla ämnen ska vara representerade. Inte fel om programmering är med också. Systemet ska passa in med andra system vi har (VKlass och Google Suite Enterprise for Education). Det ska ha en koppling till ett system där vi redan har elever och lärare uppdaterade mot rätt undervisningsgrupper. Man ska inte ha samma typ av funktioner i olika system. Det ska finnas lättläst variant, talsyntes och dyslexi-teckensnitt. Vidare en blandning av text, film, bilder och quiz. Särskilt matten ska ha ett upplägg i form av en "matte-motor" som med hjälp av AI puffar på eleven mot rätt lösningar. Innehållet ska över tid vara relevant, engagerande och baserat på fakta. Läraren ska inte behöva vara IT-expert för att kunna administrera sina undervisningsgrupper. Föräldrar ska lätt kunna få en överblick över kommande veckas inlämningsuppgifter. Och framför allt, det är eleven som ska tycka om det.

Just idag fick jag en känsla, efter att träffat en leverantör, att vi hittat det bästa just nu. Det är en kombination av en eller två digitala läromedel ihop med vårt eget Google Classroom (se förra veckans blogginlägg) och bedömningsstödet i VKlass. Tack vare SKI Kommentus för deras fantastiska ramavtal "Läromedel" kan vi nu utan ny konkurrensutsättning bara beställa det vi vill ha. 

"Och framför allt, det är eleven som ska tycka om det"






____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar