Translate

fredag 29 oktober 2021

V 43 2021

 De viktiga mellanrummen

I torsdags hade vi Ledarforum och diskuterade bland annat vilka positiva och negativa effekter vi har sett i organisationen på grund av pandemin. Ett axplock jag tycker är extra viktiga:
  • Möten har blivit effektivare, men (ibland) tråkigare.
  • Resor till möten internt i kommunen har minskat.
  • Kompetensutveckling har blivit mer tillgängligt.
  • Kompetensen i det digitala hantverket har stärkts inom ett flertal områden.
  • En del som fått jobba hemma mycket och tycker att social kontakt inte är så jätteviktigt har mått bättre på grund av mindre stress med mera.
  • Det finns fördelar med att vara på arbetsplatsen beroende på hur man som person utnyttjar de små "mellanrummen" under dagen. Ett exempel, du råkar träffa på en du samarbetar med i lunchrummet och plötsligt kommer du på en jätteviktig fråga som du faktiskt får svar på där och då. Vissa skulle ju då säga att "man ska inte snacka jobb i lunchrummet". Men om man vill det ändå och det är ok med den andre? 


På tisdagen var jag inte i mellanrummet utan i rummet längst bort på våning 1 i Regionens hus i Göteborg. Äntligen verkar kontinuitetshantering uppe i finrummet i projektet Framtidens Vårdinformationsmiljö. Samordnare för mötet var biträdande projektledare för SoKI (Standardisering och kliniskt innehåll), med direktrapporteringsansvar till toppen i regionledningen. Min roll är att bevaka kommunernas intressen och bidra med vad jag kan utifrån min utbildnings- och erfarenhetsbas.

Fler saker som jag skulle vilja kunna prata om i olika mellanrum utan att upplevas som väldigt jobbig är informationssäkerhetsrelaterade. "Hur går det med informationsanalysen för den ändrade arbetsrutinen, x? Eller "Ska ni göra den där informationsklassningen i grupp nästa vecka som du pratade om, y?" Etcetera. En sak som tål att repeteras är att data innehåller inte alltid personuppgifter. En del tror att det bara ska göras informationsanalys kring data med personuppgifter. Låt mig ge ett exempel som gör det ganska självklart att det inte är så. En arbetsrutin för var, när och hur man inventerar de narkotikaklassificerade läkemedlen i kommunen. Inga personuppgifter som behandlas. Men väl data som behöver skyddas avseende konfidentialitet samt säkerställas kontinuerlig riktighet på och tillgänglighet till. Där behöver man analysera informationsflödena in i och ut från en sådan rutin och vem som får göra vad över tid i vilket syfte.

I övrigt så är mitt favoritanvändande av begreppet mellanrum när den skånske poeten Bob Hansson pratar om det. Lyssna här, ta dig lite över 4 minuter. Unna dig det. Han är f a n t a s t i s k.


För övrigt är det så att god så väl som dålig kultur äter strategi till frukost



Dålig struktur urholkar god kultur och förstärker dålig kultur.

Hur odlar vi rätt sorts kultur som bidrar till god struktur?

1 kommentar:

  1. Mellanrum är ett bra begrepp att filosofera kring, som ett välbehövligt kulturskapande mitt i all vår strävan efter struktur och effektivitet. Ibland vill vi skapa mellanrum för att andas, ibland vill vi täppa till mellanrum, som inte är omhändertagna.
    Bra lyssningstips - viktigt budskap, trots att jag fick det via en skärm... Skön helg - koppla AV nu - på alla sätt.

    SvaraRadera