Translate

fredag 24 februari 2017

V 8 2017

Veckan har bestått av många sköna vibbar. Om jag ska välja en att prata lite mer om så måste det bli vibben runt formen för det stöd till IT-enheten och digitaliseringen som nu börjar hitta sina former. Där är Kenneth som IT-chef navet och som ett par tillfälliga extra-ekrar för mer stabilitet finns nu jag och Jan Lindgren. Permanenta viktiga ekrar för digitaliseringen är de 4 förvaltningscheferna, alla chefer första ledet, alla strateger och alla duktiga administratörer ute i verksamheterna. Om inte alla ekrar är intakta och således ger stadga åt hjulet kan inte hjulet rulla så smidigt som man skulle vilja. Jan kommer presentera sig på nästa Ledarforum 2/3. Vi 3 har träffats ihop för första gången den här veckan och det blev skön personkemi direkt. Sällan man får vara med om det men så är det nu. Det är dessutom sant, med tanke på all alternativ fakta som susar runt oss i samhället idag.

"sköna vibbar"



Den här veckan har jag intervjuat Anna Rosenberg (förskolechef), Malin Karlsson (distrikssköterska), Monica Johannesson (handläggare på AMI), Anna-Maria Bonskog (enhetschef Hagalids särskilda boende), Lennart Zetterlund (webbredaktör) och Christian Nilsson (utvecklingsstrateg). Återigen har jag lärt mig mycket. Bilden från förra blogginlägget utvecklas allt eftersom intervjuerna fortskrider. Den är gjord med hjälp av en Google Presentations-dokument (som Powerpoint fast bättre) där alla ord har kommentarer kopplade till sig. Så här ser den ut nu (en skärmdump från presentationen).

"Återigen har jag lärt mig mycket"



Bakom meningen "Inse och agera utifrån mönster från intervjuerna" ligger bland annat en länk till rådatan från mina intervjuer. Självfallet inget som jag delar till någon annan utan vidare, vill bara ge ett exempel på hur skön världen "Skapa/Lagra/Dela" kan vara med ett ändamålsenligt verktyg 2017. Under meningen "E-arkiv" ligger relevanta länkar till dokument såsom ett som beskriver vilka system i Dals-Ed som ska in i E-arkivslösningen från 2018. Med mera.

Oavsett vad, alla medarbetare har rätt till en bra digital arbetsmiljö.
Det handlar INTE bara om bra mejl, kalender och en lagringsplats.
En gång till: Det handlar INTE bara om bra mejl, kalender och en lagringsplats.



Så vad handlar det om?

Det handlar om att alla totalt sett ska ha bra digitala verktyg för att kunna skapa/lagra/dela på ett ändamålsenligt sätt hela tiden. 

Oavsett om man är

-  en distrikssköterska som vill ha patienternas journaler i en padda under patientbesöken i syfte att kunna titta i utifrån olika syften och dokumentera via på plats

- en förvaltningsekonom som ska hjälpa en chef att bli bättre att titta på resultatet/effekten av deras verksamhet i syfte att göra rätt saker

- en kommunchef som vill kommunicera ut viktiga budskap smart i syfte att höja kommunens attraktionskraft

 Bilden nedan handlar om att när var och en är i den gröna mitten i vår egen digitala vardag, då kan vi börja jobba med digitalisering på allvar. För att kunna komma dit måste vi ha en riktigt bra basplattform för att sammahållet kunna skapa/lagra/dela.



"Alla medarbetare har rätt till en bra digital arbetsmiljö"

______________________________________________


För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost


Vad är då den rätta kulturen?



1 kommentar:

  1. Jag gillar verkligen cykelhjulet som symbol för IT-funktionen, speciellt ditt sätt att beskriva vad som behövs för att få det att rulla så bra som möjligt. Att ALLA ekrar behövs!!! Väldigt tydlig metafor.

    SvaraRadera