Translate

fredag 10 mars 2017

V 10 2017

Vikten av 3 saker har landat in mjukt och bekvämt i "resonera med mig själv"-platsen i min hjärnbark den här veckan, utöver alla sköna lärdomar från intervjuerna med Ann-Kristin Andersson (skoladministratör på Haga-skolan), Jonas Olsson (kanslichef och kommunikationsstrateg) och Claes Hellberg (lokalförsörjningsstöd till Samhällsbyggnadsenheten och värdegrundsstrateg).
De 3 sakerna har stor effekt på hela vår processutveckling, på ett väldigt pragmatiskt plan.




  • FÖRMÅGAN OCH DRIVET ATT KVALITATIVT REFLEKTERA MERA.

  • FÖRMÅGAN, DRIVET OCH MODET ATT GÖRA ALLA MÖTEN MER EFFEKTIVA.

  • FÖRMÅGAN, DRIVET, MODET OCH TAJMINGEN ATT GENOMFÖRA VIKTIGA SYMBOLHANDLINGAR.


(Självfallet finns det digitala tips och trix som verkligen kan hjälpa till med de 3 sakerna.)



REFLEKTERA

Vi behöver individuellt bli bättre på att reflektera. Allt går så snabbt idag. Man analyserar för lite. Man blir för stressad av det snabba flödet av information/ forskningsresultat/ teknikutveckling/ ledarskapstips/ skriftliga meddelanden via olika kanaler/ olika styrmodeller. Man låter inte sin hjärna medvetet gå på olika varvtal, vilket självfallet en motor mår bra av. En dieselmotor som går på 3000 rpm (revolutions per minute) veckodagar mellan 08:00-16:30 kommer inte att hålla länge. Så det är en aspekt, vi behöver ha in mer kvalitativ reflektion för alla för att hålla längre. Bra, att vi håller längre är viktigt. Den andra aspekten mer kvalitativ reflektion ger är att man presterar bättre, för man förstår plötsligt saker på olika plan. Jag tror dock att det råder en kultur i de flesta organisationer som säger att; "reflektera är lyx, det får du göra på ledig tid".

Grunden för att kunna bli bra på att systematiskt reflektera tror jag ligger i att man vet mycket om själv. Hur når man då den grundförmågan? Som med alla förmågor så måste man underhålla den, om man har den. Har man den inte behöver man få bli visad, få öva och få pröva. Några har gått UGL (Utveckling Grupp Ledare), några är självlärda, några har fått insikt via andra situationer i livet. En bra coachnings-situation över tid kan självfallet vara en bra metod. Så de kommuner som låter sina chefer få (inte valbart) coachning löpande över tid, de är smarta rackare. Eller hur?

En klok överstelöjtnant från min tid i Amfibiekåren lärde mig en bra metod kring reflektion, en metod för att inte reflektera för snabbt. Är man väldigt lösningsfokuserad så missar man ofta ett par aspekter när man fattar beslut eller kommunicerar vidare något. När man får till sig något så är det första man gör ett referat (vad sades, visades, tänktes av andra). Efter ett par dagar plockar man upp referatet och gör en recension (hur kände jag då när jag deltog?). Efter en vecka plockar man upp referatet och recensionen för att göra en reflektion (konstaterande och slutsatser som tar sitt avstamp i jämförelser på olika sätt utifrån andra reflektioner). 3 "R" alltså.

En granne hemma i Skalhamn jobbar på Transportstyrelsen. De har en medveten konstant på sina ledningsmöten. En påtvingad stund (15 minuter) direkt efter lunch då alla måste vila ihop, med slutna ögon. När man gör det och man vet att alla andra gör det också så reflekterar man. Det krävs en modig chef för det. De allra flesta får en energi-dipp efter lunch. Gör det bästa av saken. #winwin

Jag spelar tennis varje måndagsmorgon med ett par kollegor. Man har ett jättebra klimat för reflektion när man gör något ihop lättsamt fysiskt. Att erbjuda en friskvårdstimme i veckan är bra. Att få sina medarbetare att göra den ihop är ännu bättre.



"Vi behöver individuellt bli bättre på att reflektera"


EFFEKTIVISERA MÖTEN

Vi kan alla vara överens om att Steve Jobs (framlidne f d vd:n för Apple) var bra på att få saker gjort med hjälp av duktiga medarbetare. Likaså har Percy Barnevik (framgångsrik svensk företagsledare) en liknande inställning som den här artikeln visar på avseende möten. Ta er tid att läsa den, försök använd er av de 3 "R:en" från föregående stycke utifrån hur ni tar er an artikeln. Här är länken till den.

Hur många möten utan energi har ni inte varit på? Vilket eget ansvar tog ni då? Vad berodde det på att ni inte agerade själv för att göra mötet mer levande? Vad behöver du för att kunna göra det nästa gång? Vi behöver genom vårt eget agerande göra våra chefer bra. Även våra kollegor bra. Även våra medarbetare bra. Annars slösar vi bort tid och tid är förutom pengar även en ovärderlig resurs. De flesta pratar om att det finns inte tillräcklig tid. Ibland är det absolut så. Ofta är det inte så. Vi måste använda tiden mycket mera rätt under alla mötestimmar vi lägger. Det krävs mod för att föra fram kritik mot rådande mötesteknik. Mod är intressant i sig. En kille som har mod är den dansande ledaren, kolla här.



"Vi måste använda tiden mycket mera rätt"


SYMBOLHANDLINGAR

Några gör det medvetet, några omedvetet. Några inte alls. Men de som gör det, oavsett medvetet eller omedvetet, blir ihågkomd som någon som hade koll och kunde förstärka det som var viktigast. Exempelvis på vår nivå, om vi pratar om något som är bra, gör det vi pratar om också. Typ som om jag skulle prata om ett nytt sätt att bedriva kompetensutveckling så borde jag utsätta jag mina åhörare för det så att de får uppleva det. Om jag pratar om hur viktigt det är att använda filmning som självreflektionsverktyg, använd det själv då framför de du pratar med, se på det sedan direkt efteråt tillsammans med dem och ta in 360-graders feedback, rätt upp och ner. Med bra genomtänkta och väl tajmade symbolhandlingar växer man som ledare, då blir det lättare att vara chef, #winwin på riktigt.



"Med bra genomtänkta och väl tajmade symbolhandlingar växer man som ledare"



______________________________________________


För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost



Vad är då den rätta kulturen?




1 kommentar:

  1. Älskar bra metaforer. Älskar den dansande ledaren. Mycket bra, tydligt och talande klipp.

    SvaraRadera