Translate

fredag 31 mars 2017

V 13 2017

Måndagen rivstartade med 6 timmar Sven-Martin Åkesson från "Åkesson - managementkonsult" för kommunledningsgruppen. Vi har använt oss av honom för inte så länge sedan, ett par månader innan nuvarande kommunchef Agneta började hos oss 1/5-15. Nu tar vi ett omtag för att på riktigt få grepp om vår kommuns styrmodell. Bort med alla andra uttryck för samma sak. Exempelvis ramverk för styrning och ledning, balanserad styrning m m. Många kommunledningar i Sverige har tagit hjälp av honom att skapa struktur och enkelhet i deras kommuners styrmodeller. Hans konkreta, passionerade och enkla framtoning är som balsam för själen. Att han dessutom är väl förtrogen med hur man utvecklar kommunens verktyg Stratsys utifrån styrmodellen är ett stort plus.

1/ Styrmodellen ska styra Stratsys, inte tvärtom. Där är digitaliseringsaspekten i det här första stycket.
2/ Nomenklaturen i styrmodellen måste vara 100% klar. Exempelvis vad en verksamhet är till skillnad från en enhet.
3/ Det ska inte vara för mycket egenskapade mål för det finns redan massa mål i varje verksamhets huvuduppdrag.
4/ Av de många mål som finns får politik eller verksamhetsledning prioritera vissa mål, men inte för många. 5 prioriterade mål för en verksamhet är för mycket. 1 är optimalt.
5/ Verksamheterna och enheterna måste bli bättre på att automatiskt rapportera uppåt avseende hur det går utifrån de  prioriterade målen och de identifierade kritiska kvalitetsfaktorerna.
6/ Varje kritisk kvalitetsfaktor har en kritisk kvalitetsindikator. De kritiska kvalitetsfaktorerna tas fram utifrån de statliga styrdokument som finns.
7/ Det får inte finnas för många kritiska kvalitetsfaktorer i en verksamhet. 15 är för många. 5 är ok.
8/ De kritiska kvalitetsindikatorerna ska ha mätpunkter som är mycket täta och mätmetoder som är  mycket jordnära för den som ska dra nytta av kvalitén vi mäter.
9/ Styrmodellen måste levas på alla plan ner till och med de som är med och arbetar/mäter i vardagen.

"Hans konkreta, passionerade och enkla framtoning är som balsam för själen"








Utvecklingsenheten (strateger) träffades på tisdagen. Vi har ett par stående uppdrag och ett av dem är att arbeta med hur vi stödjer verksamheten. Sven-Martin Åkesson hade en bild om just stödfunktionernas roll. Det är en konst att vara en både rådgivande och en positivt utmanande stödfunktion. Det måste vi i strateg-gänget verkligen vara.

"Det måste vi i strateg-gänget verkligen vara"





Tisdagen fortsatte med intervju med Lars Hustoft (ekonomichef och kvalitetsstrateg). Den intervjun kändes som hand i handske kan man säga efter måndagen med Sven-Martin Åkesson.
Den sista intervjun i den här svängen (nulägesanalysen) blir 10/4 med kommunchefen. Sedan ska nulägesanalysen processas från till att börja med 12/4 - 24/4 (jag börjar låta den växa fram från 12/4 för att 24/4 få träffa kommunledningsgruppen 24/4). Jag ska inte bara presentera ett nuläge. Jag ska samtidigt trigga kommunledningsgruppen att tänka kring vilka identifierade områden som ger mest mervärde utifrån viktiga gemensamma, just det, kritiska kvalitetsfaktorer.

"Jag ska inte bara presentera ett nuläge"





På onsdagen fick jag 30 minuter med Kommunstyrelsen, utifrån frågan "Vad gör en digitaliseringsstrateg?". Här är presentationen. De verkade lockade av tipset att använda sig av det digitala responsverktyget Mentimeter (som jag använde i inledningen för att få igång en positiv dialog kring digitalisering, gratisversionen av Mentimeter är mycket bra) på väljarmöten. Det är mycket viktigt, och givande, att ha en bra dialog över tid med politiken.

"Det är mycket viktigt, och givande, att ha en bra dialog över tid med politiken"



Torsdagen bjöd på ett nätverksmöte med Fyrbodal-regionen runt digitalisering. Tore från Digitaliseringsrådet var där. Även Maricel Zoll från Boråsregionen var där för att berätta hur medvetet den regionen jobbar med ett par superviktiga hörnstenar, informationssäkerhet och GDPR (EU:s nya dataskyddsförordning). Dagen landade i att vi behöver draghjälp av "vår egen" Siv Torstensson att få ihop en träff med kommunchefsgruppen där både IT-juristen Agnes (som Borås-regionen använt) och MSB är med. Därefter, tänk om vi 14 kommuner skulle göra en upphandling om stöd kring rollen dataskyddsombud/informationssäkerhetsansvarig, på samma sätt som FVM (läs nedan), det vill säga möjlighet att utnyttja option om man vill. De små kommunerna, som vi, har inte en chans att få till en bra egen struktur för det stora arbetet runt den nya rollen dataskyddsombud. Något för Trollhättan att ta tag i, de har ledar-hatten i Fyrbodal kring centralt stöd runt E-förvaltning.
Utöver det var även Karl Fors med som hastigast på länk och gav oss lite svar på några frågor vi hade runt FVM (upphandling på gång runt Förbättrad Vårdinformationsmiljö).

"Därefter, tänk om vi 14 kommuner skulle göra en upphandling om stöd kring rollen dataskyddsombud/informationssäkerhetsansvarig"




Nu efter den här dagen av arbete hemifrån blir det semester måndag t o m torsdag. London med min förstfödde (nu 13 år). Även det som balsam för själen.

"Även det som balsam för själen"



______________________________________________


För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost



Vad är då den rätta kulturen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar