Translate

fredag 24 mars 2017

V 12 2017

Intervjuerna inom ramen för nulägesanalysen är snart klara, har ett par kvar nästa vecka. Den här veckan har jag träffat Sara Ekelund (kost- och städchef), Malin Hedin (vägledare på KomVux), Kenneth Sundström (IT-chef), Ann-Sofie Erlandsson (samordnare Flexteamet) och Martin Johansson (IKT-coach på FOKUS-förvaltningen). Jag känner mig djupt ödmjuk inför att jag fått träffa så många duktiga medarbetare, den här veckan var inget undantag. För länge sedan lyssnade jag på en intervju med Ingvar Kamprad och han fick frågan vad som gjort att han lyckats med så mycket. Han sa då att han alltid tänkte som så i alla möten att man måste ha balans på vågen. I ena vågskålen lägger han viljestyrka och entusiasm. I den andra vågskålen lägger han ödmjukhet.



"Jag känner mig djupt ödmjuk inför att jag fått träffa så många duktiga medarbetare"




Om man tänker att jag håller på att fylla en säck med en nulägesanalys kring digitaliseringen i Dals-Ed så kan man exempelvis tänka:
- Vad finns i säcken?
- Hur lång tid håller sig innehållet i säcken färskt?
- Effekten av nulägesanalysen, vad blir den?

Kort sammanfattat kan man säga att jag identifierat ett gäng viktiga processer man kan välja att jobba mer medvetet kring och jag har rådata att backa upp påståendet. De identifierade processerna behöver viktas av kommunledningsgruppen utifrån vad jag ska jobba med huvudsakligen. Jag vill göra rätt sak bra och jag kommer vara väldigt rak. Jag kan inte ha en huvudroll i många saker, av flera orsaker. En av dem är att det då blir krångligare när jag väl slutar. Kommunledningsgruppens viktning bör ta ett avstamp i vad de ser skulle ge mest mervärde för dess viktigaste aktivitet just nu, Strategi för LEV. Det blir en svår viktning där det kommer bli svårt att hålla isär personliga behov, tyckanden och strategiska insikter.


"Det blir en svår viktning där det kommer bli svårt att hålla isär personliga behov, tyckanden och strategiska insikter"




Strategi för LEV fokuserar mycket på vilken effekt de metoderna som används i de viktigaste processerna får. Svår mening, men viktig.

LEV står för
Långsiktigt hållbar Ekonomi & Verksamhet

och är en så kallad aktivitet som är skapad av kommunledningsgruppen.
Måndag 10/4 ska jag och Tommy Almström (Socialförvaltningschef) spela in en kort film som ett exempel på hur man kan se på hur man kan tänka med ett effekt-fokus. Studion blir mitt rum och "sändning pågår"-skylten är redan tillverkad.



En viktig iakttagelse jag gjort och gör dagligen är hur dåligt VIBE och GroupWise (min benämning: "digital basplattform") stödjer medarbetarna i vardagen avseende mejl, kalender, lagringsplats och samarbetsytor.
Det är lika viktigt med en bra digital basplattform som det är att ha en dator och telefon, än viktigare för de som inte får en dator och/eller telefon.
Jag hoppas på att det startas en förstudie snarast kring att ta fram en ny digital basplattform.
Parallellt löper beta-testet med Socialförvaltningens Google-domän på enligt plan.
Skolans digitala basplattform är sedan 2014 en Google-domän.






















"Det är lika viktigt med en bra digital basplattform som det är att ha en dator och telefon, än viktigare för de som inte får en dator och/eller telefon"




En del av det här blogginlägget är skrivet under ett 5 timmar långt möte som jag deltar på via videosamtal. Jag sitter med lurarna på och lyssnar men sitter ofta inne i på andra flikar, som nu när jag skriver den här meningen och letade fram bilden nedan ("multitasking"). Under vissa stunder går jag helt in i videosamtalet, det vill säga byter flik till den med videosamtalet. Mötet handlar om att starta upp ett upphandlingsarbete mot ett nytt ekonomisystem för flera Dalslands-kommuner, vår ekonomichef i Dals-Ed ville att jag skulle vara med. För mig är det det inga problem att göra dessa 2 saker parallellt. Min roll på mötet är inte att jag ska föredraga något, men kunna hoppa in och svara på frågor samt ställa frågor utifrån min roll kring digitalisering och upphandlingskunskap. Nu kanske några tänker att det troligen inte blir bra, att jag inte lyssnar fullt ut, att min hjärna stressas mer av det här. Min tanke, jag skiftar mellan att lyssna passivt och aktivt oavsett hur jag är med på mötet. Om man tänker efter tror jag de flesta tänker så. När lyssnandet övergår till det aktiva (utifrån en "trigger" i samtalet som berör mig) så blir mitt agerande också annorlunda. Jag antecknar då, tänker intensivt, ställer en fråga som en trådstartare eller en förståelsefördjupande fråga i en pågående tråd. Hur tänker DU när du ser att en kollega eller chef eller underställd gör flera saker samtidigt på ett möte?

"Hur tänker DU när du ser att en kollega eller chef eller underställd gör flera saker samtidigt på ett möte?"



______________________________________________


För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost



Vad är då den rätta kulturen?

1 kommentar:

  1. Agneta Johansson24 mars 2017 kl. 21:03

    Som vanligt - tankeväckande och inspirerande. Vi pratar vidare om detta!
    Allt gott!

    SvaraRadera