Translate

söndag 10 februari 2019

V 6 2019

Elefanter i rummet, digitala läromedel och teambyggande


För mig som relativt ny tjänsteman i Dalsland var det väldigt befriande och givande att i fredags träffa alla IT-chefer i vårt landskap tillsammans med ett par kommunchefer och digitaliseringsstrateger. 
Vi benade ut och var överens om den stora skillnaden principiellt mellan IT och Digitalisering. 
Även om att det självfallet hänger ihop när man väl pratar verkliga processer i vardagen såväl som i utvecklingsfaser. 
Även att det nog är verksamhetsnära Digitalisering vi främst ska låta vårt kommande utvecklade samarbete utgå från. 
När väl det var klart blev det en förlösande stunds prat om ett par elefanter i rummet. Det handlar om val som enskilda kommuner gjort genom åren där kanske de andra förväntat sig något annat gemensamt. 
Magnacura i Färgelanda (istället för Procapita som de andra har) samt Microsoft O365 i Mellerud/Google Suite  i Dals-Ed (istället för något samlat digitalt kontorsstöd för alla). Vi är lika men ändå olika. Det var en bra dag som kommer mynna ut i mer konkret samarbete för verksamheternas bästa.


"...konkret samarbete för verksamheternas bästa..."











Skolan i Dals-Ed tar nu under 2019 ett helhetsgrepp för att kunna erbjuda lärare och elever ett samlat paket digitala läromedel, smart kopplat till den digitala programvara de redan har med G Suite. Eventuellt kan nya ramavtalet från SKL, "Läromedel 2017" hjälpa oss. Definitivt ska vi bjuda in kollegor från de andra Dalslands- (och V8) kommunerna till vår projektyta i Team Drive (G Suite). Processen leds av skolförvaltningens utvecklingsledare och jag stöttar med de bitar jag är bra på. 


"...smart kopplat till den digitala programvara de redan har..."








Man ska bygga team i en organisation utifrån en tanke om mål, hur man vill de ska ledas och vilka som får göra vad i en tydlig struktur. Det är så skönt då att ha ett digitalt applikationspaket som G Suite som hjälper till på ett sådant smart sätt. Ett team har ett eget Team Drive. Man sätter olika behörigheter för medlemmarna i det och alla medlemmar kan minst läsa allt som finns inne där. Medlemmarna är med sina personliga jobb-konton med i en gruppepostadress speciellt för det teamet. Man behöver ingen gemensam kalender för teamet för den personliga kalendern är så dynamisk. En kalenderhändelse har alltid ett videomöte inbakat i sig och om man då bjuder in gruppepostadressen så har man alla med. Om någon teammedlem slutar så är det inga problem för datan, teamet äger den. Ingen installerad programvara behövs utöver webbläsaren Chrome. Just nu håller vi på att jobba med förvaltningarna så att rätt Team Drive är uppstartade från början en stund innan "Go live" 25/3-19.



"...bygga team i en organisation..."






_____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar