Translate

fredag 6 september 2019

V 36 2019

Mervärde med goda berättare i organisationen Arbete i orkanens öga Hjärtkirurgi i det dolda


Veckan började intensivt första dagen med att:

- få in och sammanställa klart de sista detaljerna för en stor del av kostnadskalkylen avseende Framtidens Vårdinformationsmiljö (FVM), som är tänkt att i någon form gå i drift kvartal fyra 2022.
- ordna klart Hagaskolans nya testmiljö med mjukvaran StudyBee för bedömning (formativ och summativ) av elevernas alla arbeten, inklusive träffa pilotgruppen lärare.
- stödja en förvaltningschef i hur tekniken kan hjälpa till kring intern kommunikation.
- undersöka om inte vi kan få till vår digitala översiktsplan billigare och lika bra som grannkommunen tack vare vår G Suite-miljö (Google Sites, My Maps och API:er mot Maps).


Sedan blev veckan dålig från natten till tisdagen. Nu vet jag lite om vad problem i tjocktarmen är. Den rackarn är ca 1,5 meter lång. Troligen en vanlig divertikulit jag råkat ut för som läker av sig själv, men NÄL har praxis första gången man söker för besvären att göra en skiktröntgen efter sex veckor. Inget är som väntans tider. Men sjukvårdskedjan, wow! Jag är imponerad över deras sätt att kommunicera och agera. Läkare Emil på NÄL sen eftermiddag torsdag 5/9, jag sa det till dig där och då, du var så professionell i din kommunikation med mig. Kroppshållning, blick, ton, tempo. En förebild för den gode berättaren. Det är något vi måste öva oss på i vårt dagliga värv, att vara goda berättare. Då får man med sig folk. 

"...att vara goda berättare. Då får man med sig folk"





Veckan slutade lite lugnare på fredagen med att jobba hemifrån och bl a:

- videomöta chefen och diskutera analys- och beslutsgången för FVM (se ovan).
- videomöta Västkoms projektledning för FVM för att fortsatt få mer detaljer på plats.
- videomöta IT-cheferna i Dalsland där en del kom att handla om FVM.
- videomöta vår egen IT-chef för att få ett grepp över nuläget i vårt arbete med IT-design 2.0. 
- videomöta och kvalitetssäkra en ny superanvändare i vår G Suite-miljö.

Just nu är vi: 
- i orkanens öga avseende lönekörningars effekt på vårt löne- och personaladministrationssystem (LPA-system). IT-design 2.0 kommer ju hämta data från LPA-systemet och sedan hålla vår Google Suite- och Microsoft AD-miljö ständigt aktuell, så vi har i realiteten bara ett fönster på 2 veckor varje månad för att testa innan vi går skarpt. 
- mitt uppe i förberedelserna för hjärtkirurgi avseende den upplevda allvarlighetsgraden för IT-enheten när de ska flytta användare, data och styrparametrar till ett nytt Active Directory. Det är väldigt svårt för det stora flertalet i vår organisation att förstå hur nervöst det här känns för IT, det är dessutom svårt att förklara om man inte är ganska insatt i hur IT-arkitektur är uppbyggd. En bra liknelse kanske är om grunden på ett hus skulle bytas ut samtidigt som man måste arbeta i det. Det är ju fullt möjligt men rejält nervigt och incidenter lär ske. Läs mer om begreppet hjärtkirurgi och kommunikation i blogginlägget från v. 34 i år. 

"...ett fönster på 2 veckor varje månad för att testa innan vi går skarpt"






____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar