Translate

fredag 20 december 2019

V 51 2019

#detärdetaljernadethandlarom

Kommunen jag arbetar i (och 3 till) har det inte så lätt nu avseende ett allvarligt avbrott i en verksamhetskritisk tjänsteleverans. Det är ett gyllene tillfälle efter nyår för våra systemägare, systemförvaltare, infosäk-personer och IT-enhet att göra en "lessons learned" och applicera lärdomarna på hur vi i fortsättningen hanterar vårt eget "värdkommuns"-ansvar avseende installerade system i vår egen servermiljö (som acceccas av flera än oss själva). Det handlar till syvende och sist som bilden säger om att i det stora planera för avbrott och att i det lilla jobba enligt loopen "Planera - Göra - Checka av - Agera".


Mitt uppe i allt det här ser jag hur bra Google Meet med Enterprise-funktioner är. Den operativa arbetsgruppen över kommungränserna som arbetar med att lösa ovan nämnda allvarliga avbrott använder främst vår kommuns lösning för videomöten. 

Med Enterprise-licens har man möjlighet att spela in möten till Google Drive, låta personer ringa in till ett svenskt telefonnummer och även livesända mötet (just nu bara inom domänen). Tänk er transparensen inom ens verksamhetsområde att kunna livesända möten (fler än själva mötesdeltagarna kan vara med på mötet, de kan bara titta, inte delta)! Ledningsgruppsmöten, kommunfullmäktige, medborgardialog, projektmöten, utvecklingsmöten på verksamhetsnivå etc.  Här snackar vi om ett verktyg för att bidra till kulturförändring avseende kommunikation, till det bättre. Krävs mod för att våga livesända men det kommer jag propagera för så ofta jag kan. Spela in mötena OCH livesända kräver ännu mer mod. Men snart testar vi! Livesändningsdelen kan pausas och återupptas när man vill under mötet. 
I övrigt så anpassar sig Google Meet fint på individnivå till om man vill växla mellan mobil och dator samt kompenserar snudd på obemärkt för eventuellt icke stabila nätverk.


Vi är en väldigt liten kommun som har fått möjligheten att jobba i vårt digitala kontorsstöds-verktyg med flera licensnivåer. Det tackar vi vår leverantör för som har ett nära samarbete med den store jätteleverantören. Vår basplatta för alla är den näst högsta licensnivån, jämfört mot Microsoft blir det E3-nivå. Det valde vi för att kunna jobba med säkerhet på ett för oss ok sätt. Nu kompletterar vi inom kort med Enterprise-nivå (E5-nivå i Microsoft-världen) för nyckelpersoner såsom chefer m fl. Vi har haft ett par stycken på försök nu ett tag och är jättenöjda!



____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar