Translate

fredag 12 juni 2020

V 24 2020

Silver-te, rull-listor och skolavslutning

Det var egentligen tänkt att vi skulle livesända skolavslutningen för åk 9 till föräldrarna men det blev förskjutet en halvtimme. Snabb bedömning ganska nära inpå gjorde att vi insåg att kvalitén inte skulle bli tillräckligt bra med de resurser vi hade. Istället blev det filmning och ljudupptagning med billig (ca 2000,-) videokamera och uppladdning direkt efteråt. Att döma av feedback  från några föräldrar vissa lärare träffat på kvällen verkade de nöjda med både bild och ljud. Puuhhh... Det var ju de, föräldrarna, som var primär målgrupp för slutproduktens design. Jag tror att vi inte alltid tänker på primär målgrupp i kommunal verksamhet. Det är lätt att hamna in i ett mönster att man ser till sin egen arbetsmiljö först. Särskilt lätt är det att göra så när resurserna krymper och man inte riktigt orkar vara innovativ kring hur ex digitaliseringen kan hjälpa till. 







Har ni provat silver-te? Inte jag (än). Det kom på tal under ett spontant fysiskt fika-samtal med en äldre herre i kommunhusets personalrum. Det är varmt vatten med en sockerbit i. Har i och för sig hört om varianter på det här när jag pratat om silver-te. Men för han jag pratade med så var det bara det. Visst låter det gott? För mig är det ett sätt att se att glaset i livet är halvfullt istället för halvtomt. 







Om ni designat digitala formulär någon gång har ni säkert kommit på i efterhand någon gång att "det hade varit bra om jag satte svarsalternativet till något annat än fritext". Det är skillnaden mellan ostrukturerad och strukturerad data. Vi är nu inne i slutfasen av vår skräddarsydda lösning för "Förvaltning av IT". Ett faktafält i det systemet kan ställas in för att vara Fritext, rullistor för Ansvarsroller (där autofyll fungerar för alla med konton i verktyget) och rullistor för Nyckelordsgrupper. Självfallet är vår ambition att bara ha rullistor men det lyckas vi inte med till att börja med. 




____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar