Translate

fredag 5 juni 2020

V 23 2020

Från klarhet till klarhet


Jag väljer att lyfta 4 saker (finns många fler) 

1 - Server-rummet på kommunhusets nedre plan är på väg att bli riktigt bra! Det pågår ett stort ordning & reda-arbete där nu under ledning av vår duktiga IT-enhet. Jag tror att ganska få vet hur det ser ut i ett serverrum. Därför föreslog jag för IT-chefen idag att när de väl är klara skulle vi kunna göra en lagom avslöjande/tillräckligt informativ film för att ge en bild av vad intern IT är hos oss. 
Målgrupp: anställda. 
Hur möjliggörs det egentligen rent tekniskt för dataflödens skydd, tillgänglighet, riktighet och spårbarhet? Det tror jag är en rätt viktig insikt att insupa för gemene hen hos oss. Dels förstår man mer att det inte bara är att trycka på en knapp för att lösa något. Dels så är det alltid bra att mer i detalj känna till vad ens kollegor arbetar med. Det borgar för en högre effektivitet i alla utvecklingsprocesser, de projekt och den vardag vi är i. Precis som när jag fick chansen att hjälpa hemsjukvården och hemtjänsten med 9 st instruktionsfilmer (blev klara i veckan), det höjde på ett väldigt konkret sätt min egen kunskap om deras verksamheters kärnvärden.







2 - Ekonomienheten har kämpat på fantastiskt efter den stora kraschen i december i ekonomisystemet.  Det är inte över än, mycket finns kvar att sätta i det nya webbaserade (halleluja) Xledger. 
#kudos åt dem 









3 - För en kommun med Google Suite i skolförvaltningen klassar en Chromebook Tab (Ex Asus CT100PA) lätt ut en iPad. Vi har nu köpt in vår första och jag hoppas att förskolan ska ta den till sitt hjärta för barnens skull (blir i så fall kanske 2/ avdelning). Det finns så många fördelar som personalen inte vet om än. 
Den är så bra nu rent användarmässigt avseende appar från Google Play, touchskärmens kvalité (finger eller penna), Stylus-pennan infälld i enheten, tillgänglighetsinställningarna m m).
Dess manageringsbarhet (via Google Admin-panel precis som en Chromebook) är ljusår enklare än vilket verktyg de än plockar fram för iPads. Det borgar för många års bra användning och hög/snabb kundnöjdhet.
Självfallet har den kamera bak och fram. 
Arbetsminnet 4Gb räcker gott och lagringen på 32Gb räcker mycket längre än vad det gör på en iPad.
Nu har ju vi Google Suite i hela kommunen, även för politikerna. Och den här hårdvaran skulle vara ypperlig för dem också.
"Total cost of ownership" (TCO) är slutligen lägre än för Ipad. Game, Set and Match.






4 - Ett arbete kring medvetandegörande av vikten av en god hantering av "kontinutiet i verksamhetskritiska leveranser" är påbörjat. Självskattningen är i full gång. Steg två är att se vad vi gör åt nulägesbilden. Här är en paraplybild från MSB:






Det är så kul att jobba nu.

____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar