Translate

fredag 2 oktober 2020

V 39-40 2020

Den hemliga supersåsen finns och den skär sig lätt  



I ett team som ska lösa något ihop:

  • Det tar lång tid att bygga upp ett förtroende men går blixtsnabbt att förbruka.
  • För att få till fungerande team måste individerna i teamet först och främst ha tillit till sig själv.
  • Man måste som chef/ledare/fackman leva som man lär.
  • Det är enkelt att se ut att lyssna, svårare att lyssna aktivt och addera värde i sitt agerande.

Om ni har försökt göra en bearnaise-sås från grunden själva så vet ni att den lätt skär sig. Då måste man börja om från grunden. Således, man måste tycka om att misslyckas för att lyckas som ett team. 

Vad innebär det att lyckas för teamet? Vad/vem definierar det? Att tidigt ta fram DoD (definition of done) är ofta nerprioriterat men oj vad kraftfullt för att lyckas i ett team. Det är inte egentligen svårare än ett tillräckligt tydligt beskrivet målläge. Gärna med en "user story" som beskriver nuläget för "usern", vad som är problemet för "usern", vad lösningen är för "usern" och vad effekten är för "usern" i slutänden. Typ lite som Disney-sagors storyline-idé. Rätt sak på rätt sätt i rätt ordning, simsalabim.


"Rätt sak på rätt sätt i rätt ordning"






Nu i veckan har vår Digitala Agenda nosats på av både Kommunledningsgruppen och Ledarforum. Det har varit bra nosningar. Många är väldigt kloka, ingen visar ointresse. Vad den här agendan är tänkt att bli är att vara kulturbärande för all vår kommunala digitalisering, i samhällets tjänst. 


"Många är väldigt kloka"






Vår IT-design 2.1 tuggar på fint och vi håller på att formera oss för en "roadmap" och en "product backlog" avseende IT-design 2.2. Spännande tider framför oss med det här medvetet intermittent agila förhållningssättet. Med det menas att vi inte har möjlighet att jobba med dedikerade team på heltid för att lösa projekt men vi kan däremot jobba väldigt effektivt vissa perioder. Exempelvis när man lyckas få till tre personer som kan jobba ihop en halvdag men sedan tar det två veckor innan det är möjligt igen. Lite som en gruppvis intermittent fyrkaraktär.


"...vi har inte möjlighet att jobba med dedikerade team på heltid..."





 


                                                                                         ___________________________

        För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar