Translate

fredag 6 november 2020

V 45 2020

 "Bug-fix, re-factoring and product backlog refinement" ena dagen - lärarvikarie den andra

Att vara produktägare för ett kommun-internt mjukvaru-projekt är riktigt kul när man får jobba med en så duktig leverantör som Cybercom och en så driven kollega som vår IT-chef. 

Att samtidigt få gå en utbildning till Agil Projektledare är som hand i handske.

Det är en utmaning med alla engelska uttryck inom IT. För just användandet av engelskan i förklarande sammanhang gör ännu mer att ens omgivning inte förstår komplexiteten i hur dataflöden gör att digitala grejer fungerar. Det är därför jag ser till att det inte finns några engelska uttryck i vår projektmodell.

Bug-fix [svenska: buggfix]: Vi har IT-design 2.1 i skarp drift nu. Vi känner till buggarna i versionen och har skapat manuella rutiner för dem. Man måste alltså inte fixa alla buggfixar med kodändringar och/eller konfiguration.  

Re-factoring [svenska: omstrukturering av kod]: Vår leverantör har det inbyggt i sina gener att göra rätt från början. Och tycker om att städa i sin lösning efter hand. Vi stressar inte på, har bara råd att göra saker bra och billigt. Då går det inte snabbt. Men blir som sagt bra.

Product backlog refinement [svenska: omprioritering och/eller putsning i prioriteringslista]: Vi håller på lågintensivt med IT-design 2.2. Nästa steg i den blir att installera en mjukvara i vår serverhall, konfigurera den så att den läser alla kontakter från den ena Google Suite-domänen och trycker in dem i den andra (och vice versa). Slutresultatet blir att autofyll i relevanta tjänster (GMail, Drive m m) fungerar så att att användare i varje domän ser båda domänernas användare.








Veckan avslutades med att kommunens krisomorganisation med anledning av pandemin gick igång. På måndag ska jag vara lärarvikarie på mellanstadiet heldag. Vi är 8 st från kommunledningsförvaltningen som sagt att vi är beredda att när som helst hoppa in någon annanstans där det behövs. Söndag kväll ska jag ha fått lite instruktioner. Är jag nervös? Är jag dum om jag säger nej? Jag älskar att försöka lära andra saker. Det är alltid på mottagarens villkor.









För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar