Translate

lördag 27 mars 2021

V 12 2021

Ett ryck inspirerat av personlarm

När det gäller behov från verksamheten om någon form av tekniskt system borde man faktiskt som Systemförvaltningssamordnare (en av mina roller) börja använda "5 Whys"-tekniken.

I veckan hörde jag talas om ett behov från upphandlaren i kommunen. Ensam arbetande nattpersonal behöver personlarm.  Personal går direkt mot leverantör och ber om offert. Känner ni igen er från era verksamheter?

Det resulterade i en bra dialog i Hållbarhetsstaben och jag gjorde en förklarande bild i 5 steg som visar på "Från verksamhetsbehov till implementerat datorsystem". Den kommer väl till hands i och med Hållbarhetsstabens nya del av Intranätet som publiceras i början av maj. Bilden är scrollbar i sidled på dator och zoomningsbar efter klickning på mobil.




Det resulterade även i att 6 nya uppdragsbeskrivningar blev publicerade på vårt intranät:

- Systemförvaltningssamordnare
- Systemägare
- Systemförvaltare
- Informationssäkerhetssamordnare
- Informationssäkerhetskoordinator
- Informationsägare

Har vi några goda exempel då? Jamen visst! Här kommer två:

- Systemförvaltare som frågade IT-chef om en hot- och riskanalys p g a deras nya ambitioner med datorsystemet.
- Systemförvaltare som rådfrågade Informationssäkerhetssamordnare när leverantör ville byta lagringsplats från Sverige med svenska ägare till Holland med amerikanska ägare.





Måste nog också skriva något efter förra veckans miniavstämning efter 17 kvartal i Dals-Ed. Kommunen är så liten att den har i stort sett alltid ett behov av att vara minimalistisk. Det är hand i handske med att vi alltid försöker göra saker bra och billigt (då går det ju inte också att göra dem snabbt). I vart fall inte i 9 fall av 10 när det kommer till processutveckling med stöd av digitalisering. 

Så, jag får se på mina åtta roller som att de alla bidrar positivt utifrån ett minimalistiskt perspektiv. De rollerna hjälper oss som organisation att åtminstone försöka göra så rätt som möjligt utifrån den digitala agendans sju breda påståenden. Vi har alltså ett positivt uppsåt i allt vi gör gentemot god ordning och reda på digitaliseringsresan. Skulle jag vara i en större organisation skulle det finnas fler vattentäta skott och mer revirpinkeri. 

Gräset är oftast inte grönare på andra sidan. Gräv där du står. Bocka dig så djupt att den höge herren ej ser dig le. 


För övrigt är det så att god såväl som dålig kultur äter strategi till frukost



Dålig struktur urholkar god kultur och förstärker dålig kultur.

Hur odlar vi rätt sorts kultur som bidrar till god struktur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar