Translate

lördag 5 februari 2022

V 5 2022

 Informationsanalyser


I veckan så har det varit en del behov som har bubblat upp hos verksamheterna. Vi MÅSTE börja ta tag i vår kollektiva kompetens kring vikten av att göra informationsanalyser som en av grundpelarna när man tittar på en förändring i IT-infrastrukturen. I den kollektiva kompetensen så menar jag att:
  • enheterna med de digitala behoven behöver förstå på riktigt, och agera utifrån det, att förutom användarvänlighet och pris så är en informationsanalys nödvändig. Det innebär inte att de måste kunna göra en själva, men de måste vara positivt inställda till den (inklusive resultatet av den)
  • stödet från informationssäkerhetsorganisationen måste bli starkare
I veckan så började jag ihop med IT-chefen att titta på ett pragmatiskt metodstöd för att genomföra  informationsanalyser. Känns rätt och riktigt.

Jag fortsätter att bli förvånad över hur olika seriöst leverantörer tar det här med hur följsamma de är mot GDPR och hur de kommunicerar sin dataskyddspolicy/tekniska lösningar till oss som kund. Ett gott exempel jag vill lyfta är Soundtrap. De är öppna med att de använder Google Cloud i USA men de har också ett icke USA-ägt krypteringsverktyg för all kunders data. Man kan ju bli lite orolig i och med att de ägs av Spotify med tanke på Spotifys huvudidé att veta så mycket som möjligt om sina användare för att optimera sina produkter. Soundtrap är dock tydliga med att de ägs av Spotify AB med huvudkontor i Sverige (som inte ägs av Spotify Inc i USA). Soundtrap har också bra whitepapers kring deras ramverk och skyddslösningar. 

Vidare så känns det lite konstigt att vi i kommunen mindre än 30 dagar innan go live för ett nytt löne- och personaladminstrationssystem inte har klart för oss hur informationsanalys-kartan ser ut. Vi (det gäller alla 4 kommuner och miljö- och energiförbundet) vet alltså inte tillräckligt om hur olika dataflöden kommer gå och vad dataflödena gör. Med det sagt, det jag menar är interaktionen av dataflöden mellan det nya systemet och vår IT-infrastruktur i övrigt. 

För övrigt så är det tråkigt i familjekarantänen men kul med OS-premiär och Mello-start.





För övrigt är det så att god så väl som dålig kultur äter strategi till frukost



Dålig struktur urholkar god kultur och förstärker dålig kultur.

Hur odlar vi rätt sorts kultur som bidrar till god struktur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar