Translate

söndag 13 februari 2022

V 6 2022

 Bidragande till en god kultur - vad är det?


Det är vad vår Digitala Agenda kan vara, om nyckelpersoner i rätt skeden tänker utifrån den. Man kan ju ha vilka styrdokument som helst men det är ändå människorna som lever dem som håller i rodret.


Så jag testar en tes på er.

En god övergripande kultur kring kontinuitetshantering för de tjänster vi levererar som kommun, internt o/e externt, borgar för en hållbar samhällsutveckling.

En stöttepelare för att lyckas med det är en god säkerhetskultur från högsta ledning och neråt. En annan är hur allt stödet mer samlat stöttar istället för att stjälpa cheferna. Etc.

Hur vi lyckas få till en god säkerhetskultur beror till stor del på hur vi hanterar vår informationssäkerhet, både tekniskt och organisatoriskt.

För att lyckas med den tekniska biten för en bra informationssäkerhet behöver vi en god IT-säkerhet.

Inga beslut om IT-säkerhet ska fattas utan att det har en förankring kring hur vi arbetar med kontinutetshantering. Gäller självfallet även uppåt från de andra nivåernas text.

När man bara jobbar 80% så är det lätt att bygga på kompbanken. Den här veckan som gått har jag kompat lite på grund av stundande köksrenovering hemma. Känns bra att ha kompbanken i en sund balans. 

Skolförvaltningen vill ha en ny mjukvara för eleverna men leverantören vill helst inte ta fram ett tjänsteavtal. Leverantören vill också i PUB-avtalet ta bort sin skyldighet att meddela oss i god tid innan de eventuellt byter underleverantörer. Suck... Varför ska det behöva vara så här från ett sådant väletablerat företag?

Lilla Edets kommun frontar i Dagens Samhälle 220207 med deras "eSam-anpassade" IT-infrastruktur (NextCloud, Jitsi m m). 1 av 290 kommuner, utan någon hjälp från nationellt håll. Suck... Dags för Ineras kommungrupp att levla upp och ta lite huvudansvar?

I fredags var jag och frugan på Hellström-musikal i Göteborg, "Kärleken skonar ingen". HELT fantastiskt bra. På morgonen efter på hotellet vaknar jag min vanliga tid, den här gången med en idé för bra att för att bara släppa. Gick ner till frukosten och satt i lugn och ro med en kaffe i 2 timmar och fick den nerskriven. Sedan åt vi frukost. 

Kommande vecka blir ovan för mig. 3 dagar på plats i Ed. Marginalerna i livspusslet försvinner. Effektiviteten minskar. Men det ska bli trevligt att komma ifrån hemmet lite. 

För övrigt är det så att god såväl som dålig kultur äter struktur till frukost



Dålig struktur urholkar god kultur och förstärker dålig kultur.

Hur odlar vi rätt sorts kultur som bidrar till god struktur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar