Translate

lördag 19 februari 2022

V 7 2022

 IT och HR fikar gärna på egen kammare - även nu i Kalix kommun?

Tes: IT och HR är hårt belastade av "här och nu"-frågor på ett annat sätt än övriga stödkategorier. IT- och HR-folk syns sällan i personalrummet. De vill slippa ge service på sin rast. Det är mer uttalat för IT och HR än andra. Det gör att viktiga små mellansnack går förlorade mellan duktiga medarbetare. Och det bara för att en del störtar fram med sitt "här och nu"-behov av service var de än träffar en från IT eller HR. 

Tanke: Ännu mer jobbigt för de kommuner som tagit klivet och låter datan i HR-systemet vara master i IT-infrastrukturen. Som exempelvis vi. 

Undrar om det blir någon skillnad avseende det här nu när pandemin släpper sitt grepp om oss. Jag tror faktiskt inte det. Men kanske i de fall en kommun på allvar börjar titta på hur de hanterar det faktum att det behövs kontinuitet i deras kritiska leveranser. 





Jag trodde att vår ekonomisystem-krasch senhösten 2019 skulle få till ett fokus på kommunens kritiska leveranser utifrån ett kontinuitetshanteringsperspektiv. Som hand i handske fanns vid kraschen redan påståendet "Vi säkerställer kontinuitet i tjänster" med i den digitala agendans utkast (fastställdes Q1 2020). Men så kom pandemin och det föll (nästan) bort. Skriver nästan för lite i det dolda jobbade vissa individer med det fokuset ändå. För ett tag sedan ett byggde SKR ett lutande plan åt oss istället för den branta uppförsbacke vi hade byggt själva. Efter attacken mot Kalix kommun fokuserade nämligen de ett av sina digitala kommundirektörsmöten mot informationssäkerhet (grunder från MSB och verkligheten från Kalix). Det verkar vara ett startskott för att vi ska kunna:
  • få till en övergripande säkerhetspolicy
  • få in säkerhet/informationssäkerhet/IT-säkerhet inom ramen för internkontrollen
  • få börja kartlägga våra kritiska leveranser
  • kontinuerligt få ge kommunledningsgruppen en samlad nulägesrapport kring säkerhet/informationssäkerhet/IT-säkerhet
  • påvisa efterlevnad av informationssäkerhetspolicyn årligen till politiken
  • få gå igenom vårt eget resultat av MSB:s verktyg "Infosäkkollen" med kommunledningsgruppen


Projektsamordningen för vår driftsättning av IT-design 2.2 (inlemmande av nytt LPA-system) tog ett stort kliv den här veckan. Känns väldigt skönt. 

För övrigt är det så att god såväl som dålig kultur äter struktur till frukost



Dålig struktur urholkar god kultur och förstärker dålig kultur.

Hur odlar vi rätt sorts kultur som bidrar till god struktur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar