Translate

fredag 1 september 2017

V 35 2017

Jag har i veckan följt upp socialförvaltningens beta-test (nytt basverktyg istället för MicroFocus-paketet de har i dag) inom ramen för deras systematiska kvalitetsarbete. Vi fortsätter jobba utifrån basuppdraget i beta-testet, kul att se en process som jobbas igenom grundligt och som inte faller på grund av dålig planering. 

Skolan är i sluttampen för att få till den för personal numera tvingande (vårt val) säkra inloggningen i lärplattformen VKlass. Skolan erbjuder dosa eller mobilt bank-ID för personalen som metod för den säkra inloggningen.

Mikro/ Vi är ett steg närmare att byta ut MicroFocus-paketet och på samma gång passa på att göra vissa smarta val avseende IT-arkitektur.

Makro/ Vi är ett steg närmare en (1) ny IT-enhet för Färgelanda och Dals-Eds kommun och i och med det få mer långsiktig resurs för att kunna jobba med den ständiga utvecklingen på ett både säkert, modernt och användarvänligt sätt.

Både mikro och makro upplevs superbra och fruktansvärt hemskt beroende på vad man pratar om och vem man pratar med.
Men de stegen som är tagna skulle inte varit tagna om det inte verkligen fanns ett behov. Så nu gäller det för mig att hålla i hatten, göra rätt saker och göra dem bra, se skogen fast alla träden alldeles oavsett vilken dimma som ligger för stunden.

...göra rätt saker och göra dem bra...





  • Utifrån förra veckans inlägg om "nano-learning" skulle man kunna säga att om man läste min blogg varje vecka så höjer man (kanske) sin digitala medvetenhet. 
  • Vidare, om man följer gruppen "Digital samhällskunskap" på Facebook och väljer ut en grej i veckan att läsa in sig på så höjer man (definitivt) sin digitala medvetenhet.
  • De 2 exemplen handlade om att öka sin digitala medvetenhet och att man själv gör ett aktivt val för att lära sig. 
  • Tänk er nu om man i en kommunal verksamhet skulle kolla på ett övergripande utvecklings- (eller riktigt svårt problem-) område och bygga upp de anställdas kompetens genom "nano-learning". Det vill säga exempelvis 1 kort (2-4 minuter) lektion i veckan under en  20-veckorsperiod. Att schemalägga ett sådant automatiskt flöde i nedan nämnd mjukvara för utskick av lektioner till rätt personer tar inte mer än 2 minuter. Givna områden att bearbeta för alla kommuner är "Bemötande". Det är också "Informationssäkerhet". Man kan också tänka sig att en nyanställd får ett riktigt genomtänkt koncept under deras första halvår, 1 lektion i veckan. Eller kanske 1 om dagen i 2 veckor och sedan 1 i veckan under 5 månader. All seriös "nano-learning" mäter kunskaperna innan och jämför dem med kunskapen efteråt. Som exempelvis svenska Junglemap gör. Självfallet ska inte årets alla veckor ha en lektion. Men tänk om man kunde få till 2 perioder om 20 veckor vardera med väldigt medvetet innehåll. Jag tror det på riktigt skulle påverka kulturen i en organistion avseende det ständiga lärandet, utan att stressa alltför mycket.

"...utan att stressa alltför mycket"





Se den här korta filmen från 2015 där en panel i USA pratar om "nano-learning" är något att ha eller inte. Det man vill åt är ju "positive impact" (positiv påverkan). "Proponent" som en där säger sig vara betyder förespråkare.




Förhoppningsvis blir det snart lite verkstad för oss i Dals-Ed (gärna i samarbete med Färgelanda) kring ett medvetet angreppssätt på paketet "Informationssäkerhet".

  • Kompetensutveckling alldeles oavsett allting annat (ovan resonemang om "nano-learning") är en grej.
  • Avseende basbehoven så är det avgörande att få koll på vår PUL-förteckning inklusive alla våra PuA:PuB-avtal. Ett "hästjobb" där jag hoppas på lite hjälp från Informationssäkerhetsprogram 2020 från Västra Götalandsregionen. Bland annat genom programmets del kring att söka medel (inklusive egen finansiering) för en kvalificerad person som hjälper oss med "hästjobbet". Stort tipstack till vår egen utvecklingsstrateg Christian Nilsson som höll ögonen öppna och fick nys på det!



"...vår egen utvecklingsstrateg Christian Nilsson som höll ögonen öppna..."






  • Avslutningsvis, ett alldeles fantastiskt tips för den som vill höja sin digitala medvetenhet är att gå på MakerDays i Göteborg 16-17/11 på Hisingen. Duktige Carl Heath (som de 5 Dalslands-kommunerna anlitat som en del av dagen "Digitalisering som lyfter Dalsland" 171110). Läs mer här om MakerDays.









______________________________________________


För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost





Vad är då den rätta kulturen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar