Translate

fredag 21 september 2018

V 38 2018

Fyra saker idag:

Filmjölk som insyns-skydd, Chrome OS 69, att skriva i samma dokument samtidigt och på riktigt uppleva fördelarna med det samt att inse när ett verktyg saboterar för dig och välja bort det

Förra veckan var jag på vårt gymnasium "Utsikten" och följde en del av verksamheten där. 

Det var resultatet av 2017 års julkalender-quiz där vinnaren fick mig under en dag i sin egen verksamhet. Jag har sugit lite på karamellen över helgen för att beskriva upplevelsen. Kort och krispigt skulle jag säga "ordning och reda" som ett övergripande intryck. För att utveckla det lite skulle jag säga att många av de metoder de använder i sin dagliga lärande-miljö skulle med fördel kunna användas i vår vardagliga kommunikationsmiljö i kommunhuset, självfallet lite anpassat. Precis som att grundskolans lärare bör blicka mer på hur förskolelärare jobbar, som professor Kroksmark så ofta säger. På bilderna har ni bildstöd för ökad förståelse, fil på fönster för billigt insynsskydd, var sak på sin plats och positivism.

"Kort och krispigt skulle jag säga "ordning och reda"..."



Chrome OS 69

Ni som tycker er Chrome-webbläsare ser annorlunda ut har mest troligt uppdaterat (medvetet eller omedvetet) till Chrome OS 69. Var länge sedan jag blev så förvånad över en förändring i Chrome.  Små förändringar sker lite då och då. Skifte mellan en "heltals"-version sker oftast i en sexveckorscykel. 
Trodde jag var i Firefox först... 
+tecken för att öppna ny flik, lite kantigare än tidigare, Chromeprofil-rutan högst upp flyttad ett snäpp ner och omgjord till en rund ikon m m som jag inte upptäckt än. Saker som spelar stor roll för hur en lite mer ovan person klarar av att navigera i webbläsaren. Tydligen ska det nu även finnas stöd för Linux-applikationer!

"...länge sedan jag blev så förvånad över en förändring i Chrome"









Workshop 1 i översiktplansarbetet för Dals-Eds kommun

Jag hjälper projektledaren Gabriella (Angelika är nu föräldraledig) med tekniker (analoga och digitala) för att det ska bli ett kreativt och effektivt arbete under alla workshops.

Vi ville spara tid själva och få mer effekt ut från workshopen så vi hade förberett en redigeringsbar (för alla med länken, oavsett Google-konto eller ej) Google Presentation i vårt kommunmoln, med skrivbara tabeller i. Deltagarna möttes av en goo.gl-länk.

Workshopen utgick från en klassisk SWOT-analysmodell. Ganska häftig känsla när alla (en del väldigt ovana) skrev i cellerna via sin egen dator efter hand workshop-ledaren drev oss framåt och såg de andra skriva i andra celler samtidigt. Sedan även bättre när man upptäckte utrymmesbrist i cellerna och inte kunde skriva mer men kom på att man kan förtydliga korta meningar med att markera dem och infoga kommentarer (som lägger sig ute till höger). Den här gången gjorde en av oss det arbetet och de i workshopen såg deras sagda tankar bara ploppa upp som kommentarer i presentationen. Vi blev inte riktigt klara med allt under workshopen så några bad om att de kunde fortsätta att skriva på annan tid och det är ju inga problem med det här verktyget. Vi gör om länken till "bara visa" vid ett bestämt senare tillfälle. Det här hade fungerat även om kommunens nät hade gått ner, vi hade då bytt till internetdelning från smartphones.

Till nästa workshop, då det är lite fler deltagare, ska vi se till att det finns en cell till varje deltagare i varje moment och att de själva utvecklar sina tankar i en kommentar som lägger sig till höger. Vi kan då fokusera på att ännu bättre ställa förståelsedjupande frågor i kommentarstrådarna utan att störa själva presentationsbilden.

Slutsatsen är att:
  • vi själva fick jobba mindre med dokumentation under workshopen
  • vi själva behöver ha en som interagerar i kommentarstrådarna
  • deltagarna blev mer engagerade än vanligt
  • vi fick ett mycket bättre analysunderlag än vanligt för vårt eget arbete med materialet efter varje workshop. 
#winwin

"...vi fick ett mycket bättre analysunderlag än vanligt"






Kan inte lita på att mejla från mobilen längre

X antal gånger nu under senare tid i viktiga kommunikationstrådar (skapade via mobilens mejlapp) så klipper den av texten jag skrivit. Händer inte alltid. Ser inga omedelbara mönster. Så jag får lägga ner att mejla från mobilen, bara läsa. Känns tungt, men absolut nödvändigt. Orkar inte med att det blir fel så här en gång till. Men, det kommer begränsa mig.

"Orkar inte med att det blir fel så här en gång till"









_____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Vad är då bra struktur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar