Translate

fredag 8 maj 2020

V 19 2020

Vara i verkligheten är alltid givande

Att jobba i en liten kommun som strateg innebär att man oftast snabbt pendlar högt och lågt mellan dels många olika områden (kommunövergripande/förvaltningsspecifikt/enhetsspecifikt/externt) och dels olika nivåer (strategiskt/taktiskt/operativt).

Den här veckan exempelvis fick jag förmånen att vara med två sjuksköterskor under en eftermiddag. De ville ha hjälp med att filma fem sekvenser kring "basal hygien". Ja, ni känner igen begreppet? Väldigt centralt i dessa tider av SARS-CoV-2. De var manusförfattare/skådespelare och jag blev regissör/producent. Vilka detaljer det handlar om för att göra rätt med basal hygien i alla dessa moment som vårdpersonal gör dagligen!!! De fem sekvenserna vi arbetade med var övre tvätt på person i säng, nedre tvätt på person i säng, ren bädd, tvätt- och smutshantering samt förflyttning av person från säng till rullstol. Det krävs minutiös koncentration av vårdpersonalen kring hygienen samtidigt som de ska klara av att göra patienten så trygg som möjligt. Just nu vet vi inte om filmerna ska arbetas vidare med av mig i WeVideo eller om alla måste göras om för att det kanske var så att förkläden hanterades fel under filmerna. Handskar, förkläden, vatten, toapapper, tvättlappar, inkontinensskydd, sängkläder, sängkläds-skydd, tvättkräm, handsprit, soptunnor, tunnor för smutstvätt m m. Allt måste hanteras utifrån devisen "ska jag ta i något rent ska jag vara ren själv". D v s om man har handskar på sig som varit använda vid något smutsigt får man ju inte ha på dem när man ska ta i en ren toarulle för att ge sin kollega en bit rent papper.



På det taktiska planet så var jag nyss på ett webbinar (många sådana nu) där Trondheims kommun (nära 200 000 invånare) berättade om sin resa in i Googles moln. 51 personer inne i ett Google Meet, gick mycket bra. Vår Socialförvaltningschef, IT-chef och Näringslivsutvecklare var också med.  Nu är det så att Linköpings kommun som första stora kommun i Sverige kommer att göra samma resa som Trondheim, det kommer bli ett jättebra dragplåster för mer bra kommunanpassning från Googles sida.






Har börjat följa Google Cloud Morning Coffee. Det är korta epsioder film varje vardag man kan se när som. Alltid relevanta nya kunskaper och insikter. Blir ni sugna? Kolla här. Ska man bli projektledare för vår "Procapita"-resa så måste man ju förkovra sig lite.


____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar