Translate

fredag 1 maj 2020

V 18 2020

Agera istället för reagera

HR-enheten var först ut med att systematisera Digifika hos oss. Nu har jag också gjort det och vi hade en sådan skön stund igår! Schemalägger 09:15-09:25 avsiktligt innan den klassiska fikatiden 09:30. Har sett ett par sådana här sköna bilder på LinkedIn när man "skålar" med kaffemuggarna så jag vill inte vara sämre. 




Man har oftast många roller i sin anställning. Exempelvis en lärare kan förutom huvuduppdraget med undervisning även vara samordnare i ett arbets- och/eller ämneslag, förstelärare, ansvarig för förbrukningsmaterielförrådet, systemadministratör, institutionsansvarig (slöjd/kemi/biologi/fysik/idrott/bild), rastvakt, matvakt, lärarrepresentant i föräldrarådet, ansvarig för elevrådet, schemaläggare m m.

Digitaliseringsstrateg står det på mitt anställningsbevis. I praktiken just nu så innebär det:
  • Processtöd för verksamhetsutveckling med hjälp av digitalisering
  • Informationssäkerhetssamordnare
  • Systemförvaltare Google Suite, Junglemaps och DigFrame
  • Projektledare IT-design 1.0-3.0


Inom kort så blir det nog mer (mitt eget förslag):
  • Systemförvaltningssamordnare
  • Implementeringsansvarig FVM-projektet (Framtidens Vårdinformationsmiljö)
  • Projektledare för det jag kallar "Procapita-resan" som omfattar att gå mot deras Lifecare/Tieto Education OCH göra ett aktivt val avseende var servrarna för det ska stå.

Det är dessutom inte heller helt otroligt att jag hoppar på yrkeshögskoleutbildningen Agil Projektledning på halvfart distans två år till hösten hos IHM Business School. Dess LIA (lärande i arbetslivet) i 12 veckor blir i så fall på befintlig arbetsplats. Yrkeshögskolan har BARA relevanta utbildningar för det som behövs på arbetsmarknaden. Sista ansökning för många av dess utbildningar är 4/5 så gå in och titta!

Kommer även fortsättningsvis vara föräldraledig 20% samt ägna mig minimalistiskt åt min bisyssla via WockatzIndeed.

Alla dessa roller och förutsättningar hänger ihop för mig och jag känner mig på riktigt inte så splittrad. Året 2020 är när vi försöker ta tag i vår systemförvaltning på allvar i Dals-Eds kommun. Tre "dealbreakers" kommer vara:

  • hur vi väljer att driva projekt
  • att vi kommer igång systematiskt med vår systemförvaltning dokumenterat i DigFrame
  • att vi börjar nosa på kontinitetshantering

OBS! Man kan byta ut informationssäkerhet nedan mot vilket organisationsövergripande processområde som helst. Ex IT-säkerhet, jämställdhetsarbete, chefsutveckling m m. Att jobba med kontinutitetshantering är ett lager till som möjliggör smart prioritering i alla olika processer utifrån vad som faktiskt för skillnad för prioriterade leveranser, även kallat verksamhetskritiska tjänsteleveranser. För man kan ju inte prioritera allt, eller hur? Exempel på prioriterade leveranser i en kommun är att trygghetslarmen i ordinarie boende ska fungera 24/7. Även den externa webben. Även de interna löneutbetalningarna. Även vattenförsörjningen. Även barnomsorgen. M m. Om man sedan bryter ner och ser vad som måste fungera för att dessa leveranser ska fungera samt planera för åtgärder vid avbrott i någon del av leveransernas värdekedja, då och först då jobbar vi på rätt sätt med de mest relevanta sakerna. Man måste börja med att att inse vilken mognadsgrad organisationen har inom kontinuitetshantering, sedan bestämma sig för vilken mognadsgrad man vill ha och sedan sätta sig ner och bena ut vilka prioriterade leveranser man har i sin verksamhet. 




Nyckelorden är "vi". Min ingång är bara att jobba i team, aldrig ensamvarg. Det finns en bra främsta anledning till det och det är att man får aldrig genomslag som ensamvarg. Så likt Gandalf så ska vi kämpa för att alltid göra rätt sak på rätt sätt i rätt ordning.





____________________________________

För övrigt är det så att kultur äter alltid strategi till frukost. Det finns strukturer som är bättre än andra.






Vad är då den rätta kulturen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar