Translate

söndag 29 januari 2017

Reflektioner efter några dagars nätverkande

Att omvärldsbevaka/trendspana är viktigt för alla verksamheter. Jag har gjort det väldigt aktivt sedan 2007, mycket riktat mot de processer som behövs för att driva skola.

"omvärldsbevaka/trendspana"


Skulle vara intressant att ha lite gemensamt specifikt fokus någon gång på när och hur främst kommunledning och chefer 1:a linjen jobbar med det här. Finns med all säkerhet en uppsjö med goda exempel, stort som smått. Tycker man det är viktigt kan man väldigt enkelt, alltså utan att alltid mötas fysiskt på möten med långa agendor där utvecklingsfrågor får för lite syre, skapa en "yta" där man kan läsa andras reflektioner, kommentera dem om man vill och även träffas över videosamtal. En yta som kan nås från vilket digitalt verktyg som helst med internet när som helst.

  "utan att alltid mötas fysiskt på möten med långa agendor"

Det går att omvärldsbevaka/trendspana  resurssnålt och kvalitativt. Ibland är det nyttigt att fysiskt vara på andra platser och riktigt intensivt nätverka utifrån ens egna idéer om utveckling. Man får stringent hålla på syftet att höja effekten gentemot brukare/ deltagare/ elev/ föräldrar/ kommuninvånare/ näringsliv/ turism/ personal/ ledning/ kommuner i samverkan/ statliga myndigheter/ andra organisationer.


"i ett syfte att höja effekten"

Det hade varit väldigt kul att under Q2 2017 (omvärldsbevakningsdelen i mitt uppdrag) som en del få ta med en utvald heterogen grupp från hela kommunen, låt säga 10 st, med mig på ett studiebesök mot en utvald kommun inte för långt bort. 1 övernattning. Morgon dag 1 - em dag 2. Olika spår under dag 1 med klara spaningsfrågor, gemensam reflektion över förvaltningsgränserna tidig kväll utifrån ett prat om effekt innan lite mer avslappnat umgänge. Mer spaning under dag 2.
Gruppen bör tas ut utifrån de 41 som jag intervjuat under Q1 2017.

"utifrån ett prat om effekt"

Nu går jag snart på planet på Stansted mot Göteborg, bloggat från telefonen i Blogger-appen med flygplatsens internet. Utifrån devisen "varifrån jag vill". Längtar redan till fredagens bastubad på hemmaplan.



4 kommentarer:

  1. Definitivt dags för studiebesök - men vart Anders?! :-)
    Jag ser gärna ett förslag till ledningsgruppen på lämplig kommun att knyta an till, så söker vi ut medspanarna.
    Det kommer att bli konkurrens om platserna så hur sker urvalet?
    Tänker mig en aktiv handling med motivering utifrån egen motivation och intresse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förslag kommer till Ledningsgruppen. Har en kommun i närområdet (14 mil bort bilvägen). Viktigt motivera till en aktiv handling som ger en heterogen grupp, med väldigt klara spaningsfrågor för alla.

      Radera
    2. Låter väldigt intressant #motiverad
      Omvärldsbevakning håller en i framkant.

      Radera
  2. Att spana är alltid bra & utvecklande! Bra tänk :-)

    SvaraRadera